Dah banyak hari asyik masak hidangan berempah, bergoreng dan berkicap. Hari ni buat yang bersup pulak. Ikan siakap ni biasanya dimasak sweet sour. Sedap tuu...tapi masak sup yg ada lengkuas dan serai ni lagilah sedap. Bertambah2 nasik dibuatnya...hehe. Tak percaya, cubalah sendiri.
Cara nak memasaknya pun mudah jer sb tak byk pakai bahan. Nak buat lagilah lepas ni sb ada seekor lagi yg sedang menunggu giliran...hehe.
Mana si makyung sorang ni??...meh la makan...dari td dok ulang alik ke dapur kita ni...cian dia...lapar ekk??...hehe :P
Siakap Sup Berlengkuas
Bahan-bahan :
- 1 ekor siakap XL (dibersihkan)
- 3 cawan air
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 5-6 biji cili api (diketuk)
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 inci lengkuas (dihiris/diketuk))
- 1/2 inci halia (dihiris/diketuk)
- sedikit garam
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 1/2 sudu makan tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- sedikit hirisan daun sup
- Didihkan air di dlm kuali besar. Masukkan serai, bawang, lengkuas dan halia. Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan sos tiram. Kacau perlahan. Kemudian barulah dimasukkan ikan, cili api, sedikit daun sup dan garam secukup rasa.
- Setelah ikan hampir masak, masukkan jus limau dan bancuhan tepung jagung. Kacau rata2. Akhir sekali masukkan tomato.
- Setelah masak, taburkan lebihan daun sup. Hidangkan panas2.