Rabu, 14 April 2010

Sotong Masak Berempah



Bagi peminat2 sotong, gerenti suka masakan sebegini. Resepi adalah hasil ilham sendiri. Nak tau rasanya.....Sedaappp!!!...tapi harap maaf yer....tuan rumah tgh sibuk ms ni. Resepinya akan ditulis kemudian. Harap bersabar dulu yer. Jomlah makan2 dulu....


Update :

Sotong Masak Berempah

Bahan-bahan :

  • 300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 sk biji sawi - optional
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 3-4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis daun kari, biji sawi, bawang merah, bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi. 
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan jintan putih di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih. Boleh tambah air jika perlu.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)