Atas permintaan dayangku789, akak tuliskan resepi acar rampai pd entri terbaru. Masih menggunakan gambar yg sama. Selamat mencuba yer.
Resepi Acar Rampai (versi dayang)
Bahan-bahan :
- 1 biji timun (dihiris memanjang)
- 1 biji lobak merah (dihiris memanjang)
- 2 biji bawang merah (dibelah 4)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris memanjang)
- 1 biji cili hijau (dihiris memanjang)
- 2-3 sudu besar cili kering kisar + 1/2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
- sedikit sos cili
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sudu makan cuka @ jus limau kasturi (boleh tambah jika suka)
- sedikit bijan (digoreng tanpa minyak)
- 1/2 sk biji sawi - tak letak pun ok
- garam dan gula secukup rasa
- Rendam timun dan lobak merah dgn air bergaram atau air kapur selama 15 minit. Kemudian toskan.
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan pes cili tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan pula cuka/limau, sos cili, gula, garam dan serbuk kunyit. Masak hingga mendidih.
- Masukkan lobak merah, timun, cili merah, cili hijau dan bawang merah yg dibelah 4 tadi. Gaul2kan hingga rata.
- Angkat dan taburkan dgn bijan. Hidangkan.