Senin, 18 Juli 2011

Puding Milo dan Sos Kastard



Assalamualaikum dan salam hujung minggu semua....

Dah 2 hari berturut2 dah DJ cuba nk update entri nih tp tak siap2 gak. Selain bz dgn mcm2 perkara, yg paling terukss ialah DJ dah tak ada semangat nk berblogging...haihh..sampai gitu skali kan. Tapi mmg btl lah, semangat ni tetiba jer hilang tanpa ada permintaan atau paksaan...huhu...mmg haruuu. Adakah ini petanda DJ nk bersara??..ce teka sendiri ya....ahakss

Apa2pun...kita layan dulu dessert yg teramat sedap nih. Buat hari Jumaat lps sbg memenuhi permintaan si anak2 manjaku. Malang sekali ketika itu serbuk koko sudah kehabisan stoknya. Mujurlah ada serbuk milo sbg penggantinya. Waduh2!...mmg sedap dan nyaman jer rasa ank tekak nih...eheh...of course lah mamanya nk merasa sekali kan...1 cawan pun jadilah...selebihnya bdk2lah habiskan. 


Untuk menyedapkan lagi rasanya...taburkan coklat rice atau biskut oreo hancur kat atas kastard tuh....mmg best sgt!

Resepi mengikut resepi asal puding coklat. KLIK DI SINI. DJ hanya tukarkan serbuk koko ke serbuk milo dan ada sedikit penambahan. Jom layan!....


Puding Milo dan Sos Kastard
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : 8-10 orang makan

Puding Milo :
  • 10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
  • 500 ml susu segar
  • 250 ml susu cair
  • 250 ml air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 6 sudu besar serbuk MILO
  • 2 sudu besar tepung kastard + 2 sb air
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 atau 1 sudu kecil coffee emulco - optional

Cara-cara :
  1. Larutkan agar-agar dan gula bersama 250 ml air. 
  2. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dengan api perlahan. 
  3. Setelah itu, masukkan MILO.Kacau hingga larut.
  4. Kemudian masukkan esen vanilla, coffee emulco, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. 
  5. Tutupkan api. Tuangkan ke dalam bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos Kastard:
  • 2 1/2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 4-5 sudu gula pasir
  • 1 sudu kecil esen vanilla 

Cara-cara :
  1. Satukan kesemuanya di dalam periuk. Kacau hingga tepung larut. 
  2. Kemudian, dipanaskan dengan api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. 
  3. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dengan coklat urai atau biskut oreo hancur jika suka.