Kamis, 07 Juli 2011

Ayam Masak Padang

Hari ni layan ayam masak padang lak yer....enak banget! Tetiba terbayang2 plak dgn nasik dagang. Kalau dipadankan dengan lauk padang ni pun sedap gak rasanya...haisshh!....

Dah selalu sgt post entri ni satu ketika dulu. Kali ni diubahsuai ikut saiz ayam. 
Malas nk pot pet byk. Jom kita layan dulu resepinya!....sedaaappppp!

Ayam Masak Padang
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
  • 300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api

Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  4. Hidangkan.