Kamis, 21 Juli 2011

Kepak Ayam Panggang Berempah

Assalamualaikum.....

N3 last malam ni. Esok dah start busy balik sb rmh ada tamu. Mungkin kalau sempat DJ akan buat entri berjadual yer. Terima kasih kpd yg sudi singgah dan tinggalkan jejak di sini. Adehh...byk komen tak sempat dijawab...minta maaf byk2 ...Nanti2 ada kelapangan DJ akan balas yer.

Petang tadi sempat panggang ayam utk mkn malam. Anak2 dah request lama dah. Mmg dh lm pun tak bako ayam nih. Kali ni buat 12 ketul pun tak cukup gak...haihh...apa2pun Alhamdulillah....berbaloi2 buat ayam stail gini. Sedap sangat! O ya, terlupa lak nk ckp. That day ada yg bertanya mcm mana nk kasi ayam yg dipanggang sentiasa lembut dan tak kering. Selain bubuh minyak masak atau minyak zaitun, boleh juga campurkan sedikit air minuman coca cola dan peraplah bersama bahan2 perapan yg lain. InsyaAllah, ayam sentiasa lembut dan sedap walaupun dibakar lama. Itu petua DJ la kan, petua lain tak pasti la kot. Kalau ada sesiapa nak share, silakan. Sharing is caring... :)

Kepak Ayam Panggang Berempah
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 12 ketul kepak ayam
  • 7 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • 2 batang serai (dihiris dan ditumbuk)
  • sedikit daun ketumbar (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan rempah kurma atau serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos cili
  • madu/gula apong/gula melaka secukupnya
  • garam
  • 2 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
Cara-cara :
  1. Bersihkan ayam. Cucuk-cucukkan isinya dengan lidi satay. 
  2. Satukan ayam dengan semua bahan di atas kecuali minyak masak. Gaul-gaulkan sebati dan kemudian perapkan selama 1 jam atau lebih.
  3. Kemudian ratakan ayam dengan minyak masak. Susunkan ayam di dalam dulang pembakar yang dialaskan dengan kertas foil. 
  4. Panggang hingga masak. Jangan lupa terbalikkan ayam supaya masak sekata. Boleh juga dibakar/panggang atas dapur mengikut keselesaan.
  5. Hidangkan bersama sos cili, nasi putih atau nasi ayam


Sedap!