Sabtu, 02 Juli 2011

Nasi Goreng Udang

Kalaulah tak tau nak masak lauk apa dah kan untuk mkn mlm atau siang, baik buat nasik goreng stail gini. Dahlah ringkas, cepat dimasak, sedap plak tu. Boleh dimakan gitu2 jer atau boleh gak dihidangkan bersama ayam goreng, telur mata kerbau atau apa2 jelah lauk yg digemari, mmg menyelerakan! 

hehe...sebenarnya dah kekeringan idea dah ni. Malas pun satu hal. DJ buat yg sempoi2 jer tapi Alhamdulillah... habis licin! O ya lupa plak makcik nih...ini menu mlm tadi ok. Tak usah meminta2 yer..pi buat sendirik!...heheh. Selamat berhujung minggu!

Nasi Goreng Udang
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 pinggan penuh nasi sejuk
  • 10 ekor udang basah
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3-4 biji cili padi (diketuk) - / +
  • sedikit sayur campur
  • 1 biji telur
  • garam dan lada sulah
  • sos ikan
  • kicap pekat/manis/masin secukupnya
  • daun bawang, bawang goreng untuk taburan
  • minyak masak
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga garing. Kemudian, masukkan cili padi. Tumis lagi.
  2. Masukkan udang dan goreng lebih kurang 1 minit atau hingga airnya kering.
  3. Masukkan sos ikan, kicap pekat dan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sebati.
  4. Masukkan sayur campur secukupnya. Gaul-gaulkan.
  5. Pecahkan telur ke dalam kuali tadi dan kacau lagi.
  6. Kemudian masukkan nasi sejuk, kicap manis dan kicap masin. Goreng hingga masak. 
  7. Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.
Sedapnyaaaa....