Rabu, 27 Juli 2011

Kek Kacang Tanah

Assalamualaikum...

Bersiaran kembali dengan entri kek idaman hati...dulu2 la..ala..ms kecik2, mak mmg suka buat kek ni. Biasanya dibuat utk minum petang atau nak sambut tetamu. Mmmg sedap sgt. Bau dan aroma kacang tanahnya pun dh cukup memikat selera. Lepas makan sepotong, nak sepotong lagi. Pendek kata, mmg sedaplah. Bagi yg x pernah rasa kek ni, sudi2kanlah mencuba sekali. Kalau dah suka, dah jatuh cinta, boleh buat lagi lepas tu. 

Ada yg bertanya kat FB smlm. Kek ni kek Sarawak ke?. Kalau ikut resepi2 lama dulu, kek ni mmg termasuk dlm list kek tradisi Bumi Kenyalang. Tp jaranglah org buat skrg ni. Sb tu DJ nk segarkan balik dgn kek yg penuh kenangan dan nostalgia ni...cewahh!..hehe. Skrg ni kek kcg tanah bukan saja femes di Srwk tp kat semenanjung pun ya. Memang dah ada versinya yg tersendiri. Actually, DJ mmg ada satu lagi resepi kek kcg tanah with different version tp kena buat eksperimen dulu sblm share kat sini. 

Memandangkan ramai rakan kat FB dah tak sabar nk kopipes resepi ni, DJ tuliskan resepinya di sini yer. Gambar kat atas tu tak berapa cantik sgt sb selesai sj masak terus potong dan ambik gambarnya.


Plan nk buat kek ni ialah 4 hr lepas tapi asyik2 tertangguh jer sb byk sgt hal dan peristiwa terjadi dlm minggu ni. Si teman blogger sorang ni dah standby dengan kcg tanah ...hihik..cian dia...

Jom semak resepi!

Kek Kacang Tanah
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega 
  • 1  1/4 cawan brown sugar  (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar) 
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega. 
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. 
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.