Senin, 24 Mei 2010

Sup Tulang Pedas Masam



Time hujan ni mmg sesuailah makan sup tulang panas2!...alangkah sedapnyaaaa!! Hajat sebenarnya nak cuba resepi sup tulang merah tapi terpaksa pospon dulu atas sebab2 tertentu. Lagipun, si princess dah request sup tulang ni dari semalam lagi. Favorite dia nih!..kalau masak kena buat masam2 dan pedas2 sket...barulah dapat masuk ke anak tekak...hehe. 


Resepi sup tulang ni dh banyak kali diulang tayang. Tapi tak mengapa, kita refresh sekali lagi  resepinya di sini. Tak susah pun.. cnp jer..hehe.  Bagi sesiapa yg berminat, bolehlah cuba resepi versi dyg.TQ.

Sup Tulang Pedas Masam
Bahan-bahan :
  • 1 kilo tulang lembu
  • 1 sudu makan perencah sup (tak letak pun ok)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • cili padi secukupnya (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sdt lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • air secukupnya
Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan air, perencah sup, tulang dan garam.
  2. Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, bawang besar dan cili  padi. Masak lagi untuk beberapa minit.
  3. Setelah masak, hiaskan dgn daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

Jom makan!