Senin, 17 Mei 2010

Labu Air



Sejak dua menjak ni asik2 masak labu air. Mungkin dah lama sgt tak makan kot....memang ya punnn...hehe. Bayangkan dah 10 tahun tak masak sayur favorite ni youuu...huhu...sayur favorite, tapi boleh terlupa pulak nak buat. Padahal setiap kali nak ke pasar, mesti nampak labu ni..siap jeling2 lagi....tp boleh buat tak tau jer...hehe.

Sayur labu ni mcm sayur bendi gak...kena pilih betul2. Silap2 dapat yg dah terlebih masak/tua. So, jd keraslah kan. Apa2pun, dah namanya peminat labu, keras ker tak keras ker, belasah jer...janji dapat memenuhi selera....hehe. Lagipun, main rebus jer. Ringkas dan sedaaappp!

Bahan-bahan :
  • labu air (dikupas kulit dan dipotong ikut suka)
  • bawang merah (ditumbuk)
  • bawang putih (ditumbuk)
  • serbuk lada hitam
  • ikan bilis (ditumbuk)
  • sedikit cili kisar (kdg2 letak kdg2 tak)
  • garam
  • air secukupnya
Cara-cara : Didihkan air. Masukkan semua bahan kecuali labu dan rebus hingga mendidih. Barulah dimasukkan labu. Hidangkan setelah masak.