Minggu, 02 Mei 2010

Spinach Fatayer



Ahlan! Ahlan! Wasahlan!.. Sobahul khair! Kaifa halukum??....al yaum, ana bi khair..alhamdulillah....ana di padang pasir la....uridu an akul fatayer bayam la...masyaAllah...banyak sedap la....apa2 saja la....hahaha...dah lm x cakap arab, berbelit2 lidah ni nk menyebut..grammar pun tunggang terbalik...jangan marah yer, cikgu bahasa....hehe.


Pernah makan tak Spinach Fatayer ni??...inilah salah satu sajian popular org2 Arab. 'Fatayer' (فطاير) ialah sejenis pastri atau dikenali sbg pai yg diisi dgn inti bayam  atau keju. Kulitnya seakan2 kulit karipap tetapi berbeza dari segi rasa dan teksturnya. Makanan ni mmg sesuailah utk para vegetarian atau sesiapa shj yg ingin mengamalkan pemakanan yg sihat dan berkhasiat.

Oklah, nak tau mcm mana nak buat Spinach fatayer ni step by step?? meh kita terjah dapur yg sorang ni. KLIK DI SINI. Dari semlam lagi dok skodeng dapur dia. Cantik fatayer yg dia buat.  Resepi filling ambik dari dapur dia tetapi sudah diadaptasikan mengikut versi sendiri sb ada bahan2nya tak ada kat dapur dyg.  Manakala, resepi kulit pastrinya dyg guna resepi roti pita sb bahan2nya lbh kurang sama ngan  fatayer . Ada kesilapan teknik sket time nk mengelim. Apa2pun, rasa fatayer ni tetap tak jauh beza. Walaupun ringkas tetapi boleh tahan sedapnya. Nak buat utk breakfast pun boleh, nak buat minum petang lagilah ok. Kenyang makan sekeping....hehe.

Jom makan! laziizun jiddan2!!.... :D

Versi fatayer terlebih kembang...hehe...nanti nak buat lagi...sedap nih!