Bahan-bahan :
- 7-8 ekor ikan segar (kembung/kerisi/mabong/tenggiri dsb) -digaul dgn garam dan serbuk kunyit dan digoreng hingga masak)
- 2 sb cili kering kisar
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1/2 inci halia (dihiris)
- 1/2 inci lengkuas (dihiris)
- 3 helai daun limau purut
- 1 keping asam gelugur
- 2 sb kicap pekat
- kicap manis secukupnya
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas hingga terbit bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
- Masukkan kicap pekat, daun limau purut dan air secukupnya. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
- Kemudian masukkan ikan, kicap manis, asam gelugur dan cili merah. Gaul2kan. Perasakan dgn garam dan sedikit gula jika perlu.
- Akhir sekali masukkan tomato. Hidangkan setelah masak.