Senin, 17 Mei 2010

Ketam Sambal



Satu lagi lauk istimewa yg tak ketinggalan utk tayangan amal. Berderet2 entriku hari ni...hehe. Tak mengapalah kan...masa ni tengah rajin...sedikit masa lagi akan kembali suramlah rumah ini. Tapi tuan rumah tetap bersyukur sb masih ada lagi yg sudi datang dan tinggalkan jejak di sini. TQ so much.

Oklah, lauk ketam ni mmg sedap. Sekali hadap jer dah licin. Masaklah byk mana sekalipun, tetap habis. Itu yang bestnya...hehe. Plan nak buat masak lemak cili api tapi tak cukup bahan. Apa2pun layan jer lauk ni....hehe.

Ketam Sambal

Bahan-bahan :
  • 6 ekor ketam (direbus atau digoreng hingga 3/4 masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • 4-5 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 keping asam gelugur
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau. 
  2. Masukkan cili kering dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sedikit air, garam dan gula.
  4. Masukkan ketam dan asam gelugur. Gaulkan rata2. 
  5. Hidangkan panas2 setelah masak.
mabeles!