Rabu, 30 November 2011

Sushi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..

Baru dapat bersiaran lagi. As usual, thanks for stoppin' by. DJ amat2 hargai setiap kunjungan anda semua. Fuhh!...dapat juga update blog kali ni dengan menu makanan Jepun...sushi. Sebenarnya dah terlalu lama gambar ni duduk dlm draft. Rasa2nya dalam bulan puasa hari tu lagi kot. Sayang pulak kalau tak update kan. Ada byk lagi gambar lain.. Terpaksa tunggu mood rajin dulu la ek...hehe.

Sushi ni jarang buat. Tapi sesekali bila dah buat sendiri, tak muat nk sumbat dlm esbok...huhu. My kids like it a lot. Mmg berbaloilah kalau buat byk2. Cepat laku!... DJ buat yg ringkas je. Bubuh timun jepun, telur dadar dan crab stick...tu je. Pas tu cicah dgn kicap dan wasabi. Memang best!

Jom kita semak resepi mudahnya ye.


Sushi
by : DJ@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 2 pot kecil beras Calrose + 4 pot kecil air (-/+)
  • 1 1/2 sudu besar mayonis
  • sedikit cuka - optional (DJ tak letak)
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sudu besar air
  • seaweed/nori secukupnya
  • sedikit hirisan timun jepun
  • sedikit ketam dingin beku
  • sedikit kepingan telur dadar
  • Lain-lain hiasan : tuna, ikan salmon, telur ikan, udang, coleslaw dan sebagainya.(ikut citarasa)

Cara-cara :
  1. Cuci beras hanya sekali sahaja
  2. Masukkan beras ke dalam periuk nasi atau tanak seperti biasa.
  3. Campurkan cuka, mayonis, garam, gula dan air di dalam bekas kecil. Gaulkan dan kemudian ketepikan.
  4. Letakkan nasi di dalam mangkuk kaca dan biarkan ia suam sedikit.
  5. Masukkan campuran mayonis tadi ke dalam nasi dan ratakan.
  6. Sediakan kepingan nori, ratakan nasi di atasnya. Bubuh hirisan timun, telur dadar dan hirisan ketam di tengah-tengahnya. Gulung kemas dan sejukkan sebentar. Kemudian bolehlah dipotong kecil-kecil. Lain-lain bentuk serta hiasan adalah mengikut citarasa sendiri.
  7. Hidangkan bersama light soya sauce dan wasabi jika suka.