Selasa, 02 Maret 2010

Mee Goreng ala Mee Kolok Goreng Sarawak



Hidangan malam ni, dyg buat mi goreng ringkas jer...ala2 mi kolok goreng gitu. Tak ada mi kolok, dyg guna mi segera. Nasib baiklah ada daging rebus dan sedikit isi ayam rebus. Daging tu sepatutnya nak dimasak  cara blackpepper mlm ni tapi entah kenapa terasa malas pulak. Anak2 dah makan nasik dgn lauk kegemaran dia orang. Hubby balik lambat sb ada meeting. Gerenti tak makan kat rumahlah tu. Yang kita ni pulak, tak tau nak makan apa. Finally, masak mi goreng macam ni. Dahlah ringkas, sedap pulak tu....

Di sini dayang sertakan resepinya sekali yer.

Bahan-bahan : 1-2 orang makan
  • 100 g mi kolok (dicelur dan dituskan) - mi sanggul @ mi segera pun boleh
  • sedikit hirisan daging/ayam (yg sudah direbus)
  • 1-2 sudu  makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan serbuk maggie cukup rasa
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 biji telur
  • sedikit sawi
  • sedikit taugeh
  • garam jika perlu

Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis cili kering hingga garing.
  2. Masukkan daging/isi ayam dan kicap pekat. Gaulkan.
  3. Kemudian pecahkan telur dan kacau lagi. Boleh tambah kicap manis jika suka.
  4. Masukkan mi dan serbuk maggie. 
  5. Akhir sekali, masukkan garam(jika perlu), taugeh dan sawi. Gaulkan sekejap.
  6. Tutupkan api dan hidangkan.