Menu semalam. Layan jer.....hehehe....
Perencah ikan ni ditumis dulu sebelum dijadikan perapan. Memang sedaaappp!
Air asam penambah selera! Campur sket dgn belimbing....bestt!!
Ikan Bakar Berempah
bahan-bahan : (maaf, tak ada sukatan. boleh adjust sendiri)
- ikan segar (dibersihkan)
- daun kunyit (dihiris)
- air asam jawa
bahan2 kisar :
- bawang merah
- cili kering
- bawang putih
- belacan bakar
- 1 batang serai
- lengkuas
- halia
- kunyit hidup
- sedikit jintan manis (disangai sebelum dikisar)
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak. Kemudian perasakan dgn garam dan gula. Kacau lagi. Masukkan air asam jawa.
- Setelah masak, gaulkan bersama ikan dan daun kunyit. Perap selama 1 jam sebelum dibakar.
- Bakar hingga masak pd suhu 180C.
Air Asam
bahan-bahan :
- air asam jawa
- tomato (dihiris dadu)
- cili padi secukupnya (dihiris)
- belacan bakar
- bawang besar (dihiris dadu)
- belimbing buluh (dipotong bulat)
- garam dan gula
Cara-cara : kisar separuh dp bahan2 di atas dan gaulkan bersama bahan2 selebihnya.