Minggu, 14 Maret 2010

Kuih Lopes


Dah agak lama tak merasa kuih ni. Baru-baru ni angin rajin bertiup kencang. Tu yang dapat buat. Kalau tak, mmg tak dapatlah merasa. Ramai yang dah kenal kuih ni kan...tak payah nak cerita dah kan....hehe

Kuih lopes ni mmg sedap! Lebih2 lagi kalau dapat buat sendiri. Berbaloi rasanya. Kali ni try buat ikut versi sendiri. Alhamdulillah....menjadi sangat2....



Gara-gara nk cepat siap, macam2 bentuk ada tu...hehe....tapi yang penting, sedaappp!!!


Bahan-bahan: tak ada sukatan
  • beras pulut (direndam 3-4 jam atau semalaman)
  • air daun pandan secukupnya + sedikit garam
  • kelapa parut putih + sedikit garam
  • gula merah
  • gula pasir
  • sedikit air
Cara :
  1. Beras pulut ditoskan airnya. Sediakan air kukusan dan didihkan.
  2. Kukus beras pulut bersama air daun pandan. Gaul2kan dan kukus hingga masak. Sejukkan setelah masak.
  3. Untuk kuahnya, satukan gula merah, gula pasir dan air di dlm periuk. Masaklah hingga pekat.
  4. Bentuk2kan pulut yg sudah dimasak tadi mengikut citarasa masing2 dan gaul2kan dgn kelapa parut.
  5. Hidangkan bersama kuahnya.