Petang tadi sekali lagi meng'apam' setelah dipujuk anak berkali2. Oklah...buat jer lah...belen krim jagung ada lagi tu...simpan lama2 dlm fridge pun tak elok gak. Baik dihabiskan saja.
Kali ni terjah dapur joayee pulak. Nak try resepi dia ni tapi buat 1/2 adunan jer..Pun sedap dan gebu jer rasanya. Terima kasih yer chef joayee...dyg cnp resepinya di sini utk rujukan bersama.
Ada yang nipis, ada yg tebal. Makan panas2...sedaapppp!
Sumber : joayee myr
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cawan tepung naik sendiri } diayak (DJ guna tepung gandum)
- 1/4 cawan gula
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- sedikit pewarna kuning (tak letak)
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1/2 sudu kecil baking powder
- Filling:
- 1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
- 1 cawan kacang tumbuk
- 1 cawan gula
- sedikit mentega
- susu pekat (DJ tambah sendiri)
Cara-cara
- # Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. # Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
- Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
- Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
- Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
- Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
- ***homemade cream corn:
- 1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
- * masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.
Batter yg sudah siap dibancuh
Guna non stick pan 20 cm. Tak perlu oles dgn apa2 minyak.
Taburkan dgn filling secukupnya
Dah siap lipat, terus potong dua......siapa2 yg mengidam tu, ambiklah yer....hehe.