Senin, 08 Maret 2010

Kari Udang



Salam...

Setelah sekian lama tak buat kari udang, hari ni terlaksana gak biarpun hati ni berbelah bahagi samada nak masak kari udang atau pun udang sos cili thai Kak Nor Ganu tuu...hehe. Akhirnya, masak kari udang dulu. Esok2 pulak masak ikut resepi kak Nor sb stok udang masih ada lagi. Lagipun, dyg dah buat ayam masak merah utk anak2, jadi, kalau buat kari ni, mmg sesuailah kan....match ke tak match...bedal jer....janji sedap!

Memang sedap pun kari udang ni...rasa cam makan kat restoran lak...hehe.

Kari Udang

Bahan-bahan :
  • 400 g udang basah
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 1 sudu makan halba campur
  • santan secukupnya
  • 3-4 sudu besar rempah kari udang / kari ikan
  • 2 sudu besar cili kering kisar (dibancuh bersama rempah kari)
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit hirisan cili merah dan tomato
  • 1 sudu besar air asam jawa pekat @ puri tomato
  • garam
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis halba campur dan daun kari.
  2. Masukkan bahan2 kisar dan kacau hingga terbit bau.
  3. Masukkan bancuhan rempah kari dan kacau lagi. Biar sampai pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa, udang, cili dan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Masukkan santan dan perasakan dgn garam. Akhir sekali masukkan tomato.
  6. Tutupkan api dan hidangkan.