Senin, 05 Maret 2012

Kuih Serimuka Pelangi


Asslamualaikum dan salam sejahtera semua....

Bersiaran kembali dgn entri kuih pulak ye...adehh...dah lama sebenarnya mengidam kuih serimuka ni tp hmm biasalah kan...mood malas sentiasa menyelubungiku...kena tunggu semangat rajin tu dtg barulah dpt buat. Alhamdulillah 2 hari lps, sampai juga seru nk melapis kueh. Actually, mula2 tu nk buat kek rainbow...memandangkan DJ kekurangan satu dua bahan terpaksalah dtangguhkan dulu projek tu. Google jap kat internet. Terus terfikir nk carik kuih serimuka pelangi. haaa...terjumpa lak resepi ni kat dapur Chef Hanieliza. Hati pulak meronta2 nk hasilkan kuih yg sudah semestinya sedap ni. Memang ternyata sedaaap sgt. Lemak2 manis rasanya...i likeeee! Terima kasih ye kak Liza kerana sudi berkongsi resepi ni. 

DJ dah post dulu pic dan resepi ni ke FB memandangkan line internet tengah kebengongan. Berhari2 takleh nk akses ke blog. Memang frust sgtlah...hampir patah semangat dibuatnya. Alhamdulillah kali ni dpt pulak sb DJ guna broadband satu lagi...laju dan pantas. Cuma mood rajin je tak laju...heheh.


Wookehh...tak nak tulis panjang lebar...jom kita semak resepinya ye. Berminat bolehlah cuba. Mmg berbaloi! TQ sekali lg buat kak Liza.

Kuih Serimuka Pelangi
sumber: lepas-lagi@DapurKu SaYang

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
  • 2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
  • 2 cawan santan cair
  • 1 s/k garam

Lapisan Pelangi
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • pewarna
  • kuning..hijau..merah ..coklat paste 
** pewarna hijau DJ gantikan dengan pes pandan

Cara 
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.