Selasa, 21 Desember 2010

Telur Rebus BerSos


Menu telur yg dah agak lama gak tak buat. Cara penyediaannya sangat ringkas dan yg paling penting, sedap dan memikat selera.



Resepi ni dh lama gak dyg letak kat dapur Myr dan juga dlm blog ini. Cuma kali ni dyg edit sikit bahan-bahannya mengikut stok. O ya, ini adalah salah satu menu semalam yer. Yang hari ni punya, belum ready lagi...hehe. 



Bahan-bahan ( hidangan sekeluarga )

  • 5 biji telur (direbus dan dibelah dua)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 3 ulas bawang merah (dicincang)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 sudu makan cili giling
  • sos cili secukupnya
  • sedikit sos tiram
  • 1 sudu makan sos tomato
  • Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan bunga lawang
  • sedikit air
  • 1 camt tpg jagung (optional)
  • sedikit garam dan gula  (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali dan tumis rempah 4 sekawan, bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan air (boleh tambah garam dan gula jika perlu). Kacau sebati hingga pekat (kalau x pekat, blh ditambah dgn tpg jagung jika suka).
  3. Susunkan telur di dlm mangkuk/pinggan. Siramkan kuah sos tadi di atasnya.
  4. Sajikan dengan nasi panas. Mudah, kan? Selamat Mencuba!