Selasa, 14 Desember 2010

Crispy Banana Fritters (Cokodok Pisang Rangup)


Minum petang kami sekeluarga. Mula2 buat cokodok biasa. Lepas tu, datang lak idea nak buat stail gini. Pun tersangatlah sedap dan rangup pulak rasanya. Tak rugilah mencuba.

Jom layan resepi dgn gambar2 yg tak seberapa ni....hehe.


Crispy Banana Fritters

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum atau secukupnya
  • pisang secukupnya (dilenyek) - DJ guna pisang emas 5-6 biji
  • 60 ml susu cair
  • 1/2 cawan gula ( -/+ )
  • sedikit garam
  • breadcrumb / serbuk roti secukupnya
Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali breadcrumb dan sebatikan hingga gula hancur. Boleh tambah tepung jika perlu. Kemudian, ambil sesudu adunan dan bentukkan mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
  2. Salutkan atau golek2kan adunan tadi ke dalam serbuk roti. Sejukkan sebentar.
  3. Panaskan minyak utk goreng terendam. Gorenglah hingga keemasan. 
Sebelum digoreng. 

Sedap dimakan panas2. Tapi alahai, tak cukup gak rupanya...nxt time kena buat byk2!

Cokodok klasik....buat lembik2 sket barulah sedap!