Menu ini adalah menu berbuka puasa semalam. Macam biasa, guna resepi nasi dan bahan2 sambalnya yg telah sedia ada di dapur dyg. Selagi tak jemu dan selagi anak2 suka, selagi itulah dyg akan masak dgn menggunakan resepi yg sama kecuali resepi ayam....mcm biasa, selalu berubah2 resepinya mengikut citarasa. Kali ni, versi ayam bubuh madu. Alhamdulillah....memang menyelerakan!
Nasi Ayam
- 3 pot beras (dicuci dan ditoskan)
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sudu besar minyak sapi/Ghee
- sehelai daun pandan (dicarik dan disimpul)
- setitik pewarna kuning
- sedikit garam
- air rebusan ayam secukupnya bergantung pd jenis beras yg digunakan
Cara-cara : Kisar bawang2 dan halia. Panaskan minyak sapi, tumis bahan kisar serta daun pandan sehingga wangi. Masukkan pewarna kuning dan kacau rata2. Kemudian masukkan ke dlm periuk nasi bersama beras td. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya. Masaklah seperti biasa.
Untuk Sup :
- Air rebusan ayam
- 1 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- sedikit serbuk lada hitam - optional
- 1 sudu besar stok ayam
- garam secukupnya
- sedikit daun sup dan bawang goreng
Cara-cara : Panaskan air rebusan ayam dan masukkan kesemua bahan di atas kecuali daun sup dan bawang goreng. Sesudah masak, hidangkan dan taburkan daun sup dan bawang goreng.
Untuk Sambal Cili :
- 2-3 batang cili merah (dipotong2 sedikit)
- 1 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos tomato
- sedikit garam dan gula
- sedikit jus limau kasturi
- air masak secukupnya
Untuk Kicap :
- 1 sudu besar kicap pekat (-/+)
- sedikit kicap masin
- sedikit bancuhan tepung jagung
- air secukupnya
Untuk Kicap Pedas :
- 6-7 biji cili api
- 1 ulas bawang putih
- sedikit kicap masin dan kicap manis
- sedikt jus limau kasturi
- sedikit air masak
Lain-lain hiasan : timun, tomato dan daun salad.
Ayam Madu (my style)
Bahan-bahan : anggaran
- 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka dan direbus 3/4 masak)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 2-3 sb sos lada hitam (boleh juga guna serbuk lada hitam)
- 2 sb kicap pekat
- 2 sb kicap manis
- 2-3 sb madu (-/+)
- garam secukupnya
Cara-cara : Ayam yg tlh direbus hendaklah ditoskan. Air rebusannya digunakan utk membuat sup dan memasak nasi. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan dulu selama 1 jam atau lebih. Kemudian digoreng hingga masak.
** Terima kasih atas kunjungan anda. Bagi yg ingin mencuba resepi2 dari dapur dyg, silakan yer. Semoga menepati citarasa anda. Terima kasih.