Hari ni tuan rumah dok umah jer. Tak berapa sihat lerr...sakit kepala dari pagi tadi. Mr hubby lak dah 2 hari tak ada kat M'sia ni. Mungkin balik malam ni atau esok. Sebab tu ler kurang bersemangat nak masak lauk. Semalam sepatutnya nak buat nasi ayam tapi si princess kata nk berbuka puasa dgn GCB di McD. Tak sampai hati lak nak kata tak nak. Maka, nasi ayam tu dyg buat petang ni je lah.
Menu bersahur malam tadi dyg masak yg ringkas jer. Ikan dori, ayam goreng (utk princess) dan sayur tumis asparagus. Ikan dori ni boleh dimasak cara kukus atau bakar. Kedua2nya sedap dan menepati selera dyg. dyg guna isi ikan dori yg dah siap pek. Tak perlu nak susah2 lagi. Bubuh perencah, perap sekejap, kemudian dibakar dlm 10-12 minit gitu...dah siap.
Dori Bakar
Bahan-bahan :
- Isi ikan dori / fillet
- Kicap pekat
- Kicap soya / kicap cair
- sos lada hitam @ serbuk lada hitam
- sedikit serbuk lada sulah
- bawang merah (dihiris dadu)
- sedikit hirisan daun ketumbar
- sedikit madu
- sedikit garam
- sedikit minyak zaitun @ minyak masak
- Sediakan pinggan/bekas tahan panas. Susunkan isi ikan di dalamnya.
- Satukan kicap pekat, sos lada hitam, kicap cair dan madu di dlm satu bekas. Kemudian tuangkan ke atas ikan. Ratakan.
- Hiaskan dgn daun ketumbar dan bawang merah.
- Letak sedikit lada sulah dan garam dan akhir sekali minyak zaitun/masak.
- Kemudian bakarlah selama 10-12 minit pada suhu 180C.
- Setelah masak, hidangkan. Boleh juga bubuh jus lemon atau limau kasturi jika suka.