Kamis, 12 Agustus 2010

Kepah Serai Bercili


Bahan-bahan :  anggaran
  • 300 g kepah (dibersihkan)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 1-2 sb cili kisar
  • 3-4 biji cili padi (diketuk)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb kicap manis
  • sedikit hirisan daun sup
Cara-cara :
  1. Tumis serai, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan cili padi. Tumis lagi.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan sedikit air. Kacau hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan kepah, daun sup dan daun limau purut. Gaulkan rata2 hingga masak. Boleh tambah garam dan gula jika perlu.
  5. Hidangkan setelah masak.

***terima kasih atas kunjungan anda. Menu ini adalah menu yg sudah lepas dan bukannya menu berbuka puasa semalam. Baru sempat nak publish. Tuan rumah masih sibuk lagi dgn segala urusan yg teramat2 penting dan bukannya disebabkan 'alahan' dsbnya...hehe.  InsyaAllah kalau sempat akan adalah menu Ramadhan utk dikongsikan di sini yer. Terima kasih yg tak terhingga kpd yg telah sudi meninggalkan jejak,  komen,  request, ucapan, award dan cuba2 resepi di sini. Mohon maaf sekiranya tuan rumah belum sempat hendak membalasnya ketika ini.  Harap bersabar yer. 

Selamat menjalani ibadah puasa dgn penuh kesabaran dan ketakwaan. Puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, perbanyakkanlah solat, membaca Al-Quran, dzikr, sedekah dsbnya. Semoga mendapat berkat dari Allah swt.