Minggu, 29 Agustus 2010

Ayam Bistik

Salam...
Menu ni adalah menu 2 hari lepas. Tak sempat nak update pd hari tu. Maklumlah kan...dah nak dekat raya ni mcm2 benda nak buat. Tapi kukis belum start lagi ni. Ingat nk buat hari ni ler kalau rajin. Nak buat yg simple2 jer. Tak laratlah nak buat byk2. Satu atau 2 jenis pun dah cukup. Yang penting sekali biskut tu sedap dan bdk2 suka makan. Lepas tu barulah dpt buat kek. Memandangkan raya puasa tahun ni dyg tak balik Srwk (balik raya haji, Insyallah),  jadi, kuranglah sket beban nak buat kek ni...hehe. Kalau tak, dah pasti kena buat sampai 7-8 jenis kek...tak larat wooo....mau tak tido malam dibuatnya..huhu.

Apa2pun, jom layan dulu resepi ayam masak bistik ni. Versi ikut selera...hehe. Kalau ada nasi beriani atau nasi bukhari, mmg ngamlah! Tapi nasi putih pun ok gak. 

Ayam Bistik

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
  • 100 g puri tomato
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • garam
  • kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.