Dessert ekspress ni adalah menu semalam. Sibuklah 2-3 hari ni sampai nak mengadap komputer pun payah. Kebetulan SIL ada kat umah. Lagilah busy. Bukan apa, dyg ni sebenarnya seronok kalau dapat berbuka puasa ramai-ramai. Barulah ada semangat sket nak menikmati juadah...hehe. Jadi, layan jelah dulu puding ni yer. Dah tak tau nak letak nama apa. Yang penting ada kastard dan ada jeli. Nampak simple tapi sedap!..
Kastard Jeli
Bahan-bahan :
- 90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
- 3 cawan susu cair
- 3 sb gula
- 1-2 sb susu pekat manis
- 1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
- 1 sk esen vanilla
- 2 sb tepung kastard
- 1 sb mentega - optional
Cara-cara :
- Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
- Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
- Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
- Sejukkan terlebih dahulu.