Dah lama tak mencipon kek...lbh kurang 10 tahun gitu...huhu...lamanyaaaa...hehe. Nak buat pun dah rasa kekok lak. Mcm budak baru belajar...ekeke. Alhamdulillah...setelah bertungkus lumus buat kek ni smlm, baru tau rupa2nya dyg msh ada skill lagi. Mana taknya..dah lama kan tak buat...rasa cam tak confident lak..selalu main beli jer...itupun jarang2..hehe.
Tak tertahan dah dgn godaan2 kek chiffon kat rumah2 jiran sebelah nun...cantik2 dan gebus2 belaka..bikin hati ni tak keruan dibuatnya...terutamanya di rumah kak Nor Ganu...tengok kek ciponnya...waduhh2!!..mmg mengancamlah!...
Tak tertahan dah dgn godaan2 kek chiffon kat rumah2 jiran sebelah nun...cantik2 dan gebus2 belaka..bikin hati ni tak keruan dibuatnya...terutamanya di rumah kak Nor Ganu...tengok kek ciponnya...waduhh2!!..mmg mengancamlah!...
Oleh kerana, resepi kek chiffon ni adalah resepi simpanan sendiri, dyg akan tulis kemudian nanti yer sb masa ni tengah sibuk sket. Tapi kalau nak tengok resepi dari dapur Kak Nor, boleh KLIK DI SINI.
Sedap kek ni. Lembut dan gebuss!
Update :
Pandan Chiffon Cake
bahan-bahan : loyang 23-24 cm atau 9 inci
| |||||
Cara-cara :
*** jika menggunakan tepung gandum biasa, sila tambah 1 1/2 sk baking powder dan 1/2 sk garam halus. Jika menggunakan tepung naik sendiri, tidak perlu tambah garam sb tepung naik sendiri sudah ada kandungan garam di dalamnya. *** jika tiada pandan emulco atau pes pandan, boleh juga digantikan dgn jus daun pandan sebanyak 1 sudu besar dan pewarna hijau. |