Hari ni macam biasa, lauk ayam mengikut citarasa sendiri. Namanya pun mabeles, dah gerenti sedap pd anak tekak ni....style dan rasanya lbh kurang ala2 Kam Heong gitu.... perencahnya beraroma itu benar2 memikat selera apatah lagi si tukang masak tu sendiri. ..hehe...hmmmm...mmg wangi dapurku semasa menumis bersama daun kari ...tak sabar rasanya nak makan!!...hehe. Selain ayam, ketam, udang, lala, sotong dan sebagainya pun sesuai dimasak dgn menggunakan perencah yg sama. Yang bestnya, hari ni mr hubby sempat lunch di rumah. Berselera sungguh nampaknya sampai menambah nasik...mana taknya, selain ayam dan sayur, tempoyak pedas pun ada sekali...hehe...rasa penat pun hilang....
Jom masak2!
Ayam Sambal Mabeles
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka, dibersihkan dan digoreng mcm biasa hingga masak)
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan kicap manis
- 2 sudu makan serbuk kari (dibancuh dgn sedikit air)
- 2 tangkai daun kari
- 1 inci belacan bakar (ditumbuk)
- 1 sudu makan udang kering (ditumbuk)
- sedikit garam, gula dan air asam jawa
- 7 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 batang serai
- 5 tangkai cili kering
- 3 tangkai cili merah
- Tumis bahan2 mesin hingga terbit bau.
- Masukkan daun kari, pes kari, belacan dan udang kering. Tumis lagi hingga pecak minyak.
- Masukkan sos tiram, kicap masin, kicap manis, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam yg sudah digoreng dan sedikit air. Gaul2kan hingga rata. Masukkan sedikit air asam jawa.
- Setelah kuahnya pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.