Lauk ayam ni adalah hidangan bersama nasi tomato tadi. Dah lama tak buat. Tu yg rindu setengah mati ni...hehe. Resepi pun senang jer. Jom layan!
Ayam Masak Merah Harum
Bahan-bahan :
- 1/2 kilo ayam (digoreng siap)
- 2 helai daun limau purut
- 2 senduk cili kering kisar
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 kuntum bunga cengkih
- 1 labu bawang besar (dimayang) - optional
- sos cili
- sos tomato
- sos tiram
- garam dan gula
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Tumis bahan-bahan mesin dan rempah hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan air secukupnya. Setelah mendidih, perasakan dgn garam dan gula. (Boleh juga dimasukkan bawang besar jika suka)
- Setelah kuahnya sebati, barulah dimasukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaulkan.
- Hidangkan setelah masak. Sangat sesuai dihidangkan bersama nasi tomato.