Rabu, 28 Juli 2010

Ayam Masak Merah Harum

Lauk ayam ni adalah hidangan bersama nasi tomato tadi. Dah lama tak buat. Tu yg rindu setengah mati ni...hehe. Resepi pun senang jer. Jom layan!

Ayam Masak Merah Harum
Bahan-bahan :
  • 1/2 kilo ayam (digoreng siap)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 senduk cili kering kisar 
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 1 labu bawang besar (dimayang) - optional
  • sos cili
  • sos tomato
  • sos tiram
  • garam dan gula
Bahan-bahan mesin :
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan mesin dan rempah hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan air secukupnya. Setelah mendidih, perasakan dgn garam dan gula. (Boleh juga dimasukkan bawang besar jika suka)
  3. Setelah kuahnya sebati, barulah dimasukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaulkan. 
  4. Hidangkan setelah masak. Sangat sesuai dihidangkan bersama nasi tomato.