Senin, 05 Juli 2010

Green Pepper Steak


Green Pepper Steak
Bahan-bahan :
  • 1/2 kilo daging batang pinang  (dihiris nipis2)
  • 2 biji cili benggala (dipotong kiub)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk kasar) @ serbuk lada hitam
  • 1 sk kicap pekat - optional
  • 1 sudu makan sos tiram
  • sedikit garam dan gula
  • 1 labu bawang besar
  • sedikit daun ketumbar / daun sup
  • perahan jus lemon
  • sedikit bancuhan tepung jagung
Cara-cara :
  1. Gaul daging bersama bawang putih, halia, sos tiram, kicap, lada hitam, garam dan gula di dlm satu bekas dan perapkan selama 30 minit.
  2. Kemudian gorengkan daging tadi hingga empuk. 
  3. Masukkan cili, bawang besar, daun ketumbar / daun sup dan tomato
  4. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan jus lemon.
**boleh tambah cili padi jika suka.