Segalanya cukup rasa, manis, masin, pedas dan masam....semuanya ada. Sebab tulah diberi nama 4S (sweet, sour, salty & spicy)...sesuai ker tak sesuai, letak je lah nama tu...yang penting, sedaaaapppp!...hehe
Tak dpt nk cerita panjang2...tuan rumah keletihan...jom layan resepinya dulu...terima kasih atas kunjungan anda.
Bahan-bahan :
- 4 ekor ketam segar (dipotong ikut suka)
- sedikit serbuk kunyit
- 1 keping asam gelugur
- sedikit garam
- 1 biji cili benggala (dihiris kiub)
- 1 biji tomato (dihiris kiub)
- 1/ biji timun (dihiris kiub)
- sedikit nanas (dihiris kiub)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap manis
- 2 sudu makan sos cili Thai
- 2 helai daun limau purut
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 10-12 biji cili api
- Gaulkan ketam bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus bersama asam keping hingga masak. Tuskan. (Boleh juga digoreng jika suka tetapi tidak perlu letak asam keping)
- Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, sos cili, sos tomato, sos cili Thai dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan akhir sekali ketam yg sudah direbus/digoreng tadi. Gaulkan rata2. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
- Setelah kuah kelihatan pekat, bolehlah ditutupkan api dan dihidangkan bersama nasi panas.