Jumat, 21 Oktober 2011

Udang Merah Madu Kasturi



Udang Merah Madu Kasturi
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 300 g udang sederhana (dibersihkan, dilumur dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian digoreng 3/4 masak)
  • 2-3 sudu makan cili giling
  • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili thai
  • sedikit madu
  • garam
  • sedikit jus limau kasturi atau air asam jawa
  • sedikit air
  • sedikit hirisan bawang besar
bahan-bahan kisar :
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan pula sos tiram, sos cili thai, madu, garam, jus limau kasturi/air asam jawa dan air secukupnya. Kacau sebati hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan daun limau purut yang sudah diracik halus tadi. Kacau lagi rata-rata.
  5. Akhir sekali masukkan udang dan bawang besar. Gaul-gaulkan hingga mesra dan sebati.
  6. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan bersama nasi.