Jumat, 07 Oktober 2011

Kek Lapis Batik Kenyalang (versi bakar)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Sekali lagi tuan rumah menayangkan kek lapis. Jangan ada yg tersakit mata udah ler ye...hehe.

Dah lama sebenarnya nk buat kek ni. Cadangnya dari 3-4 tahun lepas. Baru tahun ni dpt merealisasikan impian nk melapis kek stail gini...isshh2..begitu lama kan ter'delay' (pinjam kata kak Nor Ganu sat...hehe). Mana taknya...DJ asyik fokus dgn kek kukus je. Cuma skrg ni lah tetiba rasa nk buat versi bakar plak. Sayang kalau resepi2 hanya disimpan buat pekasam je..nak buat apa..entah esok lusa kita mati...mana tau kan...ajal maut di tangan Tuhan. Selagi ada ilmu yg bermanafaat ni, baik kita kongsikan di samping dpt ganjarannya...InsyaAllah. 

Ok, berbalik cerita psl kek ni. Bg rakan2 yg kat Semenanjung ni lah, pernah tak lihat atau membeli kain batik Srwk?? Dia punya design lbh kurang sama mcm kek ni lah. Biasanya berwarna kemerahan. Tapi kan design kek ni sebenarnya tak menjadi sgt. Adalah tragedi time membuat kek ni...frust jugaklah. Next time nak buat lagi sampai puas hati. Dari segi rasa memang best sgt2. Lembut dan sedaaaappp! 

Jom kita semak resepinya. Sebelum tu nak bagi tau kek ni DJ buat 1/2 dp adunan asalnya ye sb tu lah lapisannya mcm tak cukup je...hehe.
Kalau berminat bolehlah mencuba resepi ni. 


Kek Lapis Batik Kenyalang
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
sumber lain : Bro. Rozzan@RSR

bahan-bahan : loyang 8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 300 g tepung hongkong/gandum
  • 500 g mentega berkualiti tinggi 
  • 160 g gula kastor (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 340 g susu pekat manis
  • 150 g serbuk horlicks
  • 150 g jem strawberi
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan jem dan horlicks. Putar sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan untuk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas(1 lapis 2 senduk adunan). Lapisan ini dibiarkan kosong. Lebihan adunan tadi dibahagikan 3 bahagian diberi warna hijau, merah dan kuning. Kermudian dimasukkan ke dalam piping bag atau botol sos. (Atau terpulang mengikut citarasa anda untuk membahagikan adunannya. Boleh juga menggunakan warna-warna pilihan sendiri)
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan 2 senduk adunan kosong tadi ke dalam loyang dan bakar/grill hingga masak keperangan dengan menggunakan api atas. Ulangi proses hingga 3 lapisan.
  8. Kemudian, paipkan adunan merah, hijau dan kuning secara berselang seli dan menyerong hingga menutupi ruang lapisan bawah. Grill/bakar lagi hingga masak. Kemudian paipkan semula adunan tadi secara menyerong tetapi bertentangan dan setelah itu dibakar lagi hingga masak. Ulangi proses hingga habis. (boleh tengok step ini DI SINI atau DI SINI)
  9. Untuk lapisan atas, bakar/grill lebihan adunan kosong (6 senduk tadi) sebanyak 3 lapisan(1 lapis=2 senduk) seperti lapisan bawah. Setelah masak keperangan, bakar lagi 10 minit dengan menggunakan api bawah. (suhu mengikut jenis oven masing-masing)

Sedap dan moist!