Sabtu, 15 Oktober 2011

Roti Arab dan Kari Sardin


Salam hujung minggu.....

Selamat berhujung minggu semua...dah minum petang ke belum? Kalau belum, jom kita makan roti arab yg sedap lagi rangup ni. Dah lama tak buat roti ni. Sgt sedap digandingkan dgn kuah kari sardin. Maaflah ye, gambar tlbh sempoi ...tak ada touch up apa2...janji dapat tengok dgn jelas kan...hehe.

Resepi roti arab dh byk kali diulang tayang tahun lepas. Kdg2 DJ tak ikut sgt resepi asalnya. Guna stok yg ada je. Lagipun roti ni langsung x pakai susu...tapi msh tetap sedap dan rangup. 

Layan dulu ye...nanti2 tulis resepinya kalau sempat. Terima ksh sudi singgah....

UPDATE :

Roti Arab
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • sedikit garam halus
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu makan yis mauripan 
  • air suam secukupnya
cara-cara :
  1. Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
  2. Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar. 
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
  4. Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
  5. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan. 
  6. Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
  7. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik. 
  8. Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
  9. Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.

Kuah Kari Sardin (my Style)

bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin (DJ pilih brand Marina)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (DJ pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • sedikit garam, gula dan air asam jawa
  • hirisan tomato (optional)
cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan. 
  4. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!