Senin, 21 Februari 2011

Sticky Caramel Chicken


Kebetulan petang tadi merendam ayam. Tapi tak pasti lagi nak masak apa. Bila dah skodeng ayam caramel kat dapur kak Nor, DJ terus buat gaklah biarpun sebenarnya selera ni dah semakin berkurangan. Sekurang2nya dpt prepare makan malam utk anak2. Ayam ni sebenarnya tak ada wing.  Sebab tu tak letak nama wing tu..hehe. Buat sikit jer. Memang sticky ayam ni dan nampak sedap jer. DJ add bahan2 lain seperti daun sup, serbuk cili 1 sk, 1 sk lada hitam dan bijan. Oleh krn sos ikan dah habis, DJ ganti ngan kiub ayam jer. Terima kasih kpd penyumbang asal resepi ni yer. DJ kopipes terus resepi dari rumah kak Nor, thanks yer kak dan juga CMG. tqvm.


STICKY CARAMEL CHICKEN
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
  • 2 camca besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
  • 1 camca besar cincangan halia
  • 1 camca besar sos ikan (DJ ganti dengan kiub ayam)
  • 1 camca besar kicap (DJ guna kicap pekat)
  • 1 camca besar sos cili
  • 7 - 8 camca besar madu
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...

* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam

***DJ tambah 1 sudu kecil lada hitam, 1 sk serbuk cili, daun sup, kiub ayam dan bijan. Ayam digaul dgn kicap, serbuk cili dan lada hitam dan diperap 10 minit sebelum digoreng.