Rabu, 23 Februari 2011

Nasi Goreng Daging - updated


Baru nak memulakan entri, si Danial dah memanggil2 mintak suapkan nasik goreng ni...alahai...tak abis2 manja dia ni...huhu. Nanti update lagi ek. Jom makan dulu. Menu merangkap makan tengahari. Sedaaaap!


Update :

sambung balik...hehe. Nasi goreng daging ni mmg best tau. Ramuannya pun ringkas jer. Cuma, yg lecehnya, daging tu kena rebus bersama garam hingga empuk dulu pas tu barulah dihiris nipis. Kalau nak cepat, guna daging batang pinang. DJ tak plan pun nk goreng nasik ari ni, sebenarnya nk buat mi kari bonda tp tetiba rasa malas plak sb nk sedia byk bahan, mmg leceh. Dulu ada maid, lainlah cerita. Dia yang sediakan semua perencah, DJ hanya masak jer. Jadi, senanglah kerja dan taklah penat sgt. 

Apa-apapun nasi goreng ni mmg boleh tahan sedapnya sampai tak sedar menambah berkali-kali...hehe. Jom layan resepinya!

Nasi Goreng Daging

bahan-bahan :
  • 3 pinggan nasi sejuk
  • hirisan daging rebus secukupnya
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sudu makan cili giling (Cap Puteri)
  • 1 kiub pati ikan bilis atau kiub ayam
  • 1 sudu kecil sos ikan atau sos tiram
  • 1/2 sudu makan kicap pekat
  • 1-2 sudu makan kicap manis
  • sedikit garam dan lada sulah
  • lain-lain : telur, kobis, brokoli, bunga kobis, dan sebagainya (ikut suka)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Kemudian masukkan pula cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging, kiub ayam/ pati ikan bilis, sos ikan/sos tiram dan kicap pekat. Gaul-gaulkan hingga sebati. (boleh juga letak cili api jika suka)
  3. Masukkan brokoli, kobis dan bunga kobis (atau sayur-sayuran lain) dan kacau lagi. Kemudian pecahkan telur, gaul-gaulkan. 
  4. Kemudian barulah dimasukkan nasi, kicap manis, garam dan lada sulah. Kacau-kacaukan selama beberapa minit.
  5. Setelah masak, hidangkan panas-panas.