Senin, 08 Februari 2010

Kerabu Taugeh dan Kacang Panjang & Ikan Kukus

Salam...
Masakan hari ni tersangatlah simple. Kerabu kacang panjang, sayur kicap dan kukus ikan sket. Malas betul nak masak yang berat2 dan memberatkan badan ni...hehe. Lagipun, masakan sebegini sangat menyelerakan dan cukup mengenyangkan. Malam nanti tak taulah nak masak apa.

Resepi kerabu taugeh dan kacang panjang ni boleh tengok DI SINI. Memang best!



Ikan ni pulak dikukus bersama hirisan halia, bawang putih, dan perahan limau kasturi.. Kukus pun taklah mengambil masa yg lama. Pekena dgn sambal kicap tu pulak....gerenti bertambah2 nasik dibuatnya.....


Bahan-bahan :
  • ikan segar 
  • hirisan halia
  • hirisan bawang putih
  • sedikit garam
  • perahan limau kasturi
Cara-cara : Gaulkan ikan bersama bahan-bahan di atas dan kukuslah hingga masak.

Sambal Kicap :
  • bawang besar (dihiris dadu)
  • cili merah (dihiris)
  • cili padi secukupnya (dihiris)
  • kicap pekat
  • kicap masin
  • kicap manis
  • jus limau kasturi
Cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas di dlm satu bekas dan gaulkan rata2.