Dah lama simpan resepi cheesecake ni. Agak2 dalam 5-6 tahunlah. Tak pasti pulak ambik dari mana sb main tulis jer kat dlm buku contengan. Baru-baru ni teruja nak buat pasal resepinya pun taklah rumit sgt. Stok keju pun masih ada lagi dalam 270 g gitu. Memandangkan dlm resepi tu, guna 500 g krim kejunya, dyg buatlah stkt 1/2 adunan manakala tepung kastardnya pulak dyg cuma guna 70 g jer. Hasilnya, memang lembut. Cuma bahan dasar kek ni kalau ikut resepi, guna sponge cake, tapi dyg hanya guna biskut marie + mentega shj. Tetap sedap. Terima kasih kepada penyumbang resepi tersebut.
Di sini dyg sertakan resepinya utk dikongsikan bersama.
Bahan-bahan :
Bahan A :
Kek span vanilla
ATAU
500 g biskut marie (dihancurkan)
200 g mentega (dicairkan)
Cara-cara : Gaulkan biskut marie bersama mentega dan mampatkan di dlm loyang kek. Sejukkan dulu ke dlm peti sejuk supaya ia keras sedikit.
Bahan B :
- 500 g krim keju
- 250 g gula halus
- 200 g krim putar (dipukul hingga gebu)
- 200 g tepung kastard (dibancuh dgn 100 ml air)
- 1 biji lemon (ambil jusnya)
- 6 biji telur (DJ guna gred B)
- Pukul krim keju dgn gula hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan bancuhan tepung kastard dan pukul sebati.
- Masukkan jus lemon. Kacau rata-rata.
- Masukkan krim putar dan kacau sebati.
- Tuangkan adunan di atas dasar kek span atau biskut marie tadi.
- Bakar secara water bath / steam bath selama 1 1/2 jam pd suhu 150 C.