Rabu, 06 Juni 2012

Rendang Ayam .... rindunya nak blogging semula


Yuhuuuuuuu!!!!...I'm backkkkk!...
Assalamualaikum dan salam rindu semuanya.....

Adehh....lamanya tak update blog...rindu dan semakin sayang lah pulak walaupun semangat utk menulis   ni belum ada lagi... al maklumlah kan...DJ sebenarnya msh bercuti di kampung halaman lagi buat masa ni...sibuk bersama keluarga dan bermacam2 aktiviti nk dibuat sehingga x cukup masa dan ruang utk mengadap lappy....huhuh. InsyaAllah...setelah balik semula ke KL nanti, DJ post resepi lagi ye. Apa2pun, terima kasih byk2 kpd semua pengunjung dan pembaca setia blog ni krn sudi menjengah dan  mencuba resepi2 yg ada di sini. DJ sgt2 menghargai setiap kunjungan anda. Dan mohon ampun sgt2 sb x sempat nk reply komen satu persatu...adehh...kalau ada kesempatan nanti, DJ akan usahakan juga utk menjawab/membalas komen yg ada...harap bersabar ye. ^__^

Walaupun tgh sibuk melayan keluarga tapi sempat jugalah DJ ambik gambar makan2...tp byk yg ter'miss'. Bukan sengaja tau...tapi tak sempat dan kdg2 dah habis makan baru teringat nk ambik picture...hahaha...biasalah kan..tgh cuti sekolah ni, tambah lagi Sarawak cuti Hari Gawai sampai 4 hari berturut2 baru2 ni...lagilah rmh mcm org nk pergi kenduri...hehehe...tp seronok sgt2 dpt berkumpul ramai2 bersama ahli keluarga...itulah saat dan kenangan terindah biarpun ada pahit manisnya... Alhamdulillah...

Oklah...jomlah kita kembali ke pangkal jalan...heheh...

Ayam yg dimasak secara tak dirancang ni pd mulanya nk dibuat kicap blackpepper...DJ dok tercari2 biji lada hitam tak jumpa lah pulak...rupa2nya ada stok serbuk lada hitam je...mak suruh beli ler ke kedai...tp malaslah pulak...pas tu kebetulan mak baru je siap buat kerisik dan rencah utk buat mi kari...tetiba terbit lak idea nk buat rendang,... mulalah mencarik daun kunyit kat belakang rumah, then daun limau purut pun ada sekali...apa lagi...on je lah projek merendang nih...hehe..nasib baik mak dah blend  bawang2, lengkuas dan halia byk2..dptlah tumpang sekaki...hanya perlu tumis je...dan bila dah siap merendang, bolehlah dihidangkan ...waduhh2....enak bangat!!! tak sedar bertambah2 nasik...huhuh...


Resepinya mudah aje... sama mcm kita buat rendang biasa tu la...cuma dlm resepi ni DJ menggunakan stok yang ada je la kan...termasuklah penggunaan gula apong. Kalau x ada stok tu, DJ guna gula melaka seperti yg biasa DJ buat bila berada di negeri orang..heheh...

Jom kita semak resepinya ye...

Rendang Ayam Harum
resepi : lepas-lagi

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan dibersihkan)
  • daun kunyit secukupnya (dihiris)
  • 3 helai daun limau purut 
  • sedikit air asam jawa
  • santan secukupnya
  • kerisik secukupnya
  • gula apong/gula melaka/gula pasir/gula perang
  • 2 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
  • cili giling/cili kisar secukupnya
  • sedikit serbuk kari daging (optional)
bahan-bahan kisar : 
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas

Cara-cara :
  1. Tumiskan rempah 4 sekawan bersama serai, bahan-bahan kisar, serbuk kari dan cili kisar/cili kering sehingga pecah minyak. 
  2. Kemudian masukkan ayam, daun kunyit, daun limau purut dan sedikit air. Gaul-gaulkan dan masaklah hingga ayam hampir empuk.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya dan masak hingga kuahnya pekat.
  4. Setelah masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi putih, lemang, nasi impit, nasi lemak, pulut kuning dan sebagainya. Selamat mencuba!