Kamis, 14 Juni 2012

Onde-Onde Inti Kelapa


Sebenarnya onde2 ni adalah salah satu kuih favorite DJ. Kalau dtg mood rajin, DJ akan buat sendiri.Tapi kalau dah terasa mls nk buat, DJ main beli jer. 4 bijik reganya rm1.20 kan?...dah tak ingat dah...huhu...tapi malangnya..slalu je dpt yg dah basi. Last2 masuk dlm cik tong. Kesimpulannya, kenalah buat sendiri, baru puas hati...heheh.

Kuih inti kelapa ni mmg femes kat Sarawak. Memang sedap sgt tau. Bagi yg x pernah try lagi, silalah cuba sendiri. Mesti nak lagi dan lagi pas tu...hehe. 

Mak kalau buat onde2 ni mesti sedap dan tak liat. Apa rahsianya??...Bila dah tengok cara2 mak membuatnya, barulah tau rahsia sebenarnya. Hari tu mak kata, kalau guna 1/2 kilo tepung pulut, tepung gandum lak bolehlah letak dlm 1/2 cawan(minum) gitu. Ternyata mmg berbaloi2 mencubanya....

Bila tengok resepi HaSue ni, mcm lebih kurang sama je dgn yg DJ buat. Cuma DJ olah sedikit mengikut citarasa (sebenarnya tak berapa larat nk memerah otak menulis resepi time ni sb byk sgt kerja lain yg x siap...hehehe)... Apa2pun mekasih ye Sue sb sudi berkongsi resepi ni. Sekarang rakan blogger kita ni dah kembali bersemangat berblogging dgn resepi2 yg best dan sedap2 belaka...syabas kawanku! InsyaAllah, jika ada rezeki dan dipanjangkan usia, kita akan bertemu juga nanti...sabar ye. :)


Onde-Onde Inti Kelapa
Resepi asal : Hasue
Olahan : lepas-lagi

Bahan-bahan :

UNTUK INTI: 
  • 250g gula Apong/gula melaka 
  • Kelapa parut dari setengah biji kelapa 
ADUNAN TEPUNG: 
  • 250g Tepung pulut 
  • 30g Tepung gandum (DJ tambah)
  • sedikit air kapur (DJ tambah) - optional
  • Jus Daun pandan+sedikit pewarna hijau secukupnya 
BAHAGIAN LUAR: 
Kelapa parut(putih sahaja) +1/2 sudu kecil garam 

Cara-cara :

INTI:

Kacau dan goreng kelapa di atas kuali tanpa minyak sehingga agak kering dan kekuningan. Masukkan gula melaka yang sudah dipotong2.. >boleh tambahkan sedikit gula biasa jika mahu. 
kacau sehingga gula benar-benar cair dan gaul sebati. Jika mahu inti nampak lebih gelap, tambahkan sedikit browning sugar. Padamkan api. Inti sedia digunakan.

KUIH:
  1. Bancuh adunan tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk bulat-bulat. Masukkan inti dan bulatkan kembali..lakukan sehingga adunan habis. 
  2. Jerang air dalam periuk, masukkan bebola tadi dan ia akan timbul setelah masak. 
  3. Angkat dan toskan. Gaul dengan kelapa parut tadi