Jumat, 29 Juni 2012

Kek Belacan

Tekstur kek yg baru lepas masak dan masih suam lagi...tp x sabar nk potong dan makan...hehe

Yep betul!..ni lah yg dikatakan kek Belacan. Salah satu kek eksotik Srwk yg sgt femes dan sgt sedap!. Walaupun rupanya kurang menarik dan seakan2 belacan tapi sebenarnya kek ni x ada campuran belacan dalam resepinya. Hanyalah sekadar nama shj. Kenapa diberi nama kek belacan? Sb mungkin tekstur kek ni mcm belacan dan mungkin juga empunya asal resepi ni ada cerita di sebalik cerita...wallahualam. 

Tentunya ramai yg 'tipah tertipu' kali ni kan...hehehe. Ada yg mati2 ingatkan kek ni ada campuran belacan,...huhu...mcm manalah rasa agaknya...tak dpt dibayangkan...heheh.

Adehh....ok. Nak dijadikan cerita satu hari si lepas-lagi ni tgh 'stress'. Kalau kat Facebook tu teman2 taulah ceritanya...ada beberapa nota resepi hilang entah ke mana sejak balik dr Srwk ari tu...mmg penatlah mencarik menda alah tu x jumpa2 sampai sekarang. Antara resepi yg hilang tu ialah kek belacan ni lah..dohh...mmg stress giler dibuatnya...dahlah saat2 kita perlukannya, hilang pulak dah...Finally, terpaksa mtk resepi dari HaSue. Mujurlah dia ada simpan resepi dan sms kat DJ...fuhh! lega sket. Thanks Sue. Rasa2nya resepi ni mmg lbh kurang sama je dgn resepi yg ada dlm simpanan DJ tu...cuma dikurangkan sedikit sukatan gulanya. Resepi asalnya mmg mewah dgn gula...heheh. 


Setelah dibiarkan semalaman, kek jd lebih moist dan lembut....

Nak tau sedap ke tak sedap kek ni, kenalah belajar buat sendiri lah ye. Bahan2nya agak mewah dan mahal setanding dgn rasanya. O ya, kek ni adalah kek kukus yg dikukus selama 4 jam. Cuma kali ni DJ bakar je dgn cara bain marie/steam bath dgn suhu 160C selama lebih kurang 1 jam 30 minit utk 1/2 adunan. 30 minit pertama DJ tutup loyang dgn kertas foil supaya bahagian atasnya tak cepat hangus. Selepas tu, DJ bukak kertas foil dan bakar lagi seperti biasa selama 30 minit dgn kaedah steam bath tadi. Kemudian baki 30 minit lagi DJ keluarkan loyang dari loyang yg berisi air tu dan bakar seperti biasa sehingga masak sempurna dgn suhu 140C (faham tak ni??...hehehe). Dah masak, DJ sejukkan dulu kek ni dan taraaaa!..ni lah hasilnya seperti dlm gambar. Sgt2 moist dan sedaaaappp! 


Ok2...jomlah kita semak resepinya ye. Kalau berminat nk cuba, silakan jer. Tak rugi pun.... ^__^.

Kek Belacan (Kukus)
sumber : HaSue
sumber II: lepas-lagi

Bahan2:
  • 16oz mentega
  • 10 biji telur
  • 1 gelas gula halus (DJ guna 1/2 gelas jer)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 1 tin kecil nestle cream
  • 1 peket kecil horlicks
  • 2 gelas tepung gandum
  • Browning sugar secukupnya (jika susah nak dapat, sila rujuk DI SINI untuk cara-cara membuatnya)
  • satu sudu kecil nescafe (dibancuh sedikit air panas)
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara2:
  1. Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
  2. Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
  4. Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
  5. Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
  6. Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
  8. Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
  9. Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
  10. Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
  11. Sejukkan sebelum dipotong..Selamat mencuba!