Senin, 25 Juni 2012

Kek Lumut Kukus (resepi II)

Kek Lumut yg baru lps masak...msh suam2 lagi...dah kena potong...heheh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Minggu lepas entah mcmmana rasa terpanggil pulak utk mengukus kek lumut dgn menggunakan resepi kedua DJ. Dah lama sebenarnya nk buat tapi tu lah, asyik tertangguh jer. Bila dah sampai seru, Alhamdulillah...akhirnya beginilah kejadiannya. Tapi dek kerna masa yg terlalu limited, dan sibuk melampau, DJ tak dpt lah nk update resepi ni di blog pd masa yg dijanjikan...adusss... sabar je lah kan...

Kek ni menurut kata SIL DJ 'sgt moist dan sungguh sedaaaappp!'. Lepas satu, satu lagi masuk ke mulut...last2 dah tinggal suku...heheh. Memang berbaloi2! 

kek akan jd mampat dan padat bila dah berhari2 disimpan. Moist, lembut dan sgt sedap!

Resepi yg pertama dulu ada di SINI. Boleh tahan gak sedapnya. Ramai gak dah mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 ye.

Ok, x dpt nk pot pet memanjang dulu...nanti sambung lagi. Byk kerja sedang menunggu. Jom layan resepi dulu k. 

Kek Lumut II
resepi : lepas-lagi@Dapurku Sayang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering) 
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.