Minggu, 01 April 2012

Ayam Goreng Berempah Beriani (resepi II)


Adehh2...hehe...x sangka lak boleh update 2 entri serentak ari nih...maklumlah dah masak terlebih awal tadi kan...dapatlah rest kejap sambil blogging...kejap2 lagi si princess nak balik dr sekolah dah...gerenti dia seronok dpt makan ayam goreng favorite nih... ^___^

Oklah...resepi mcm biasa dari SINI  atau di SINI jugak. Cuma kali ni DJ adjust sket bahan-bahannya. Namun tetap sedap dan menyelerakan! 


Jom cuba!...

Ayam Goreng Berempah Beriani
Resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan) 
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung (DJ guna tepung goreng kfc)
  • 2 sudu besar rempah beriani (DJ guna 1 peket kecil rempah beriani Faiza)
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan pes asam jawa 
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6-7 batang serai 
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
***ayam ni sebelum diperap bersama perencahnya, DJ rebus 1/2 masak terlebih dahulu dan kemudian ditoskan dan barulah diperap. Ini utk mempercepatkan lagi masa memasak dan mengelakkan ia terhangus. 

Sedapnya kerak2 dia nih...rangup je... :)