Rabu, 18 April 2012

Kek Lapis India / Cadbury Layered Cake


Kek Lapis India dan Kek Lapis Cadbury pd asalnya adalah kek yg sama. Beza pada nama tp bahan-bahan tetap sama. Jangan ada yang keliru lagi ye...hehe. Kek ni adalah antara kek yg sgt popular di Sarawak. Nak tau rasa kek ni kenalah mencuba resepinya atau kalau dh susah2, beli jer...hehe. Tapi kalau buat sendiri, lagi puas hati kan??...

Sebenarnya nak buat pun senang jer. Bahan-bahan pun simple. Cuma time melapisnya kenalah ada kesabaran yg tinggi. Kalau tak, susahlah nk dpt hasil yg diingini. Pastikan setiap lapisan kek dibakar hingga keperangan barulah nampak 'layer' nya yg asli itu...jangan bakar sampai rentung udah lerr...ekeke

Resepi kek ni ada byk versi. Ada yg menggunakan santan serbuk dan ada yg menggunakan kelapa kering. Ada yg menggunakan nestum dan ada pula yg menggantikan nestum dengan serbuk horlicks. Ada yg menggunakan tepung gandum/hong kong keseluruhannya. Semuanya bergantung pd citarasa individu tersebut. Tapi penggunaan coklat cadbury tetap sama...heheh. Jangan digantikan dgn coklat jenis lain pulak lah ye, nanti kurang sedap jadinya. 

Kalau lapisan tak cantik atau mcm tsunami gitu, bersabar je lah ye. Frust memanglah, tp jangan cpt putus asa. Cuba dan cuba lagi. Kalau tengok lapisan kek ni pun taklah kemas sgt sebenarnya...kes nk cepat siappp...adehh...sabar je lah...

hmmm...apa2pun, jom kita semak resepinya. Selamat mencuba! ^__^

Kek Lapis India / Kek Lapis Cadbury
Resepi : lepas-lagi@dapurku sayang

bahan-bahan: loyang 9" x 9"
  • 450g mentega berkualiti tinggi 
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak)
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur 
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning - optional
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga. 
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Nota:
  • Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
  • Serbuk Horlicks boleh digantikan dengan serbuk nestum bayi jika suka.
  • Susu dan gula boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut citarasa sendiri.
  • Gunakan mentega yang berkualiti tinggi untuk dapatkan hasil yang baik. Contoh jenama Anchor dan SCS. 
  • Acuan saiz 9" x 9" digunakan untuk kek yang tidak terlalu tinggi. Boleh juga menggunakan loyang 8" x 8".
  • cara menyusun coklat : Bakar adunan terlebih dahulu. Kemudian susunkan coklat secara rawak. Tutupkan coklat dengan adunan seterusnya dan bakar hingga keperangan. ATAU masukkan adunan dan susunkan coklat secara rawak dan bakar. Terpulang pada keselesaan masing-masing.
  • Setiap layer dibakar/digril lebih kurang 7-10 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.