Minggu, 15 April 2012

Kek Velvet Kukus (Marble/Pelangi)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Wahh! Sudah agak lama tak mengukus kek nih...kira first time lah dlm thn ni...rasa mcm dh ilang skill plak ..huhuh. Kalau ikut dlm perancangan, DJ nk mulakan projek mengukus ni dgn kek Lumut dulu, tp entah, setiap kali nk prepare bahan mesti ada yg terkurang..last2 x jd buat...Agak2 bilalah nk buat ni eh?? huhuh...

3 hari lepas, DJ berangan plak nk buat kek velvet hawflake tapi kan mood melapis tu belum sampai lagilah....malas sungguh rasanya...eh eh silap cakap...sebenarnya bkn malas, tp kurang rajin...hehe..leh gitu kan...
Kek jenis velvet ni kan mmg kena dgn selera DJ sekeluarga...lembut dan berkrim je rasanya. Anak2 lah paling suka...mungkin gabungan perisanya yg bermacam2 tu lah yg membuatkan anak2 sgt gemar kek ni. Pernah dulu2 DJ buat stail gini...main tompok2 je gitu dan tak ada layer putih...buat pun 1/2 adunan jek...Alhamdulillah menjadi..tak sampai satu hari daah habis...mmg x sempatlah nk posing2 ambik gambarnya...anak2 ni kan pantang tgk kek kaler2 mcm ni...mesti terpikat habis dan berselera jek...heheh.
Baru2 ni DJ ternampak Yatie tayang apam Indon kat FB...adusss! sungguh menawan sekali rupanya...daku btl2 terancam dan terguda!..mmg x senang duduk dibuatnya...rasa nk buat time tu gak sb bahan2 semuanya ada. Tapi memandangkan DJ ni nk berpantang dulu dari memakan santan, DJ buatlah cara lain. (Nanti2 ikut resepi apam Indon pulak ye...bubuh santan sedap tu..hehe). 

Haaa...inilah hasilnyaa...ehem2 Yatie, tlg komen sket...hehe. 

Entah mcm mana boleh ada line coklat pulak kat lapis putih ni ekk...aku pun herrann...hmm..apa2 je lah...nk kena asah lagi skill ni nampaknya....

Kek ni amat sedap sebab ada lima rasa...(tringat pulak dgn rancangan 5 rencah 5 rasa tu...ekeke). Gabungan perisa coklat mocha, pandan, strawberry, blueberry dan vanilla. Teknik mengadunnya lbh kurang sama dgn resepi Kek Velvet Hawflake kak Fida yg dah selalu sgt DJ buat. Cuma DJ terlupa nk letak kaler oren dan perisa oren lah. Kalau tak memang ngam2lah kek pelangi...hehe. Tapi ok lah tuu...next time boleh ulang lagi dan diperbaiki lagi apa yg kurang. Lagipun tak susah pun buat kek ni kan... psssttt! jgn ckp kat sapa2 ye..u all jer tau...sebenarnya kan inilah pertama kalinya DJ guna kaler purple kat kek...dulu2 x berani nk guna....keh3x! 


Wah2!...panjang lebar pulak coretanku hari nih...heheh...jom kita semak resepinya ye...jika berminat, boleh lah try... tak berminat, cuci2 mata jelah ye...terima kasih byk2 krn sudi singgah ke teratak buruk hamba ni...

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong.