Selasa, 07 September 2010

Chocolate Chip and Almond Cookies dan hadiah raya....

Salam...

Alhamdulillah...tertunai gak hajat ni nak kongsikan resepi kukis biarpun dah last minute. Sepatutnya n3 ni di'publish' 2 hari lepas tapi biasalah kan..dh nak dekat raya ni...sibuk kat dapur je lah...kejap2 lagi mengukus kek pulak utk dibawa pulang ke kampung hubby. Kek2 kukus ni kena buat last minute...tak mcm kek2 bakar sb kek2 kukus kalau tak disimpan dgn cara yg betul, dlm 2-3 hari daaah basi...kalau sempat, sebelum raya, dyg tayang gambarnya...kalau tak sempat, kena tunggu balik dari kampung...ok.

Apa2pun layan je lah dulu biskut coklat best nih!...dapat buat dlm 3 balang tapi skrg dh tinggal 2 balang...hehe.

Bahan-bahan :
  • 1 buku mentega (250 g) - dilembutkan
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan gula icing
  • 2  cawan tepung naik sendiri
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1 cawan nestum (dikisar)
  • 1/4 cawan serbuk badam
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk emplex - optional
  • 1/3 cawan almond nib
  • 1/3 cawan chocolate chip
  • 2 sk esen vanilla
  • 1 sk soda bikarbonat
Cara-cara :
  1. Satukan tepung, koko, emplex dan soda bikarbonat. Ayakkan bersama. Kemudian, gaul2kan bersama nestum dan serbuk badam. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula perang dan gula icing hingga berkrim. Kemudian masukkan telur satu persatu. Putar lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  3. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 160-170C. Sediakan dulang yang beralaskan baking paper.
  4. Masukkan campuran tepung ke dalam mentega tadi diikuti dgn badam dan cip coklat. Gaul2kan hingga sebati.
  5. Bentuk2kan adunan tadi mengikut citarasa sendiri. Kemudian, susunkan di atas dulang pembakar. Bakarlah selama 15-20 minit. 
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dlm bekas kedap udara.

haaaa....inilah hadiah raya atas kemurahan hati sahabat baik dyg dan hubby....nama kek ni Kek Lapis Rosalinda....amacam???...cun takkk???.... 

Resepinya tak ada lagi buat masa ni...so, layan gambar jelah dulu yer...nanti2 dyg carik resepinya....