Sambung balik cerita psl biskutttt...hehe...amboiii, si izah pencinta muffin nun, pagi2 lagi dah buat 'soundtrack' nak resepi...hahaha!...
Biskut ni ari tu dpt 2 balang besar, tapi ari ni dah tinggal sebalang!...mana cukup nak bagi kat hana, kak atie n fiza...kena buat sendirik ler yer..yang sebalang lg tu dah kena 'sealed'..simpan utk raya nanti...hehe...hana, jangan malas2 dah...ni ha, dah ada resepinya...pi buat sendirik! :P :D
Biskut Crunchy Nestum Rice
Bahan-bahan : 80 biji (-/+)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan nestum hancur
- 1/2 cawan nestum kasar
- 1/4 cawan tepung kastard
- 200 g @ lbh kurang 1 cawan marjerin/mentega (DJ guna marjerin Puteri)
- 1/2 cawan coklat urai
- 1/3 -1/2 cawan gula aising
- sedikit esen vanilla
- Putar marjerin/mentega bersama gula aising hingga berkrim (kalau guna marjerin, tak perlu diputar terlalu lama)
- Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard, nestum dan coklat urai. Gaulkan adunan hingga rata.
- Kemudian bentuk2kan adunan mengikut citarasa sendiri. Susunkan di dlm dulang yg sudah digriskan dgn mentega atau dialaskan dgn baking paper. Sapukan permukaan biskut dgn kuning telur.
- Bakar dlm oven pd suhu 160-170C selama 20 minit atau hingga keemasan.
- Setelah masak, sejukkan biskut dan simpan di dlm bekas kedap udara.
pssttt!...malam ni nk mengukis lagi...just wait and see.... ;)