Senin, 07 Mei 2012

Sotong Sumbat


Layan gambar dan resepi je k. Tak dapat nk pot pet panjang....InsyaAllah entri satu lagi akan penuh satu page....heheh


Jom cuba resepinya! sedaaaaappp! ^____^

Sotong Sumbat 

bahan-bahan :
  • 8 ekor sotong sederhana saiznya (dibersihkan)
  • 2-3 biji telur 
  • 1 keping tauhu basah (dilenyek)
  • sedikit udang basah (dicincang) - optional
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu) - optional
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 sudu makan udang kering (dikisar)
  • 3 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan (bancuhkan dengan sedikit air)
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit kicap manis
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Bancuhkan telur bersama sedikit garam, lada sulah, tauhu dan udang. Kemudian goreng hingga kering. Jika berair, toskan. Ketepikan.
  2. Lumurkan sotong dengan garam dan kunyit. Kemudian sumbatkan dengan inti telur tadi sampai habis. Sematkan dengan lidi. (DJ gorengkan sebentar dalam 1 minit, kemudian buka lidinya supaya masa menumis nanti isinya tak terkeluar)
  3. Sementara itu, tumis bahan-bahan kisar dan daun kari hingga wangi. Masukkan cili giling dan rempah kari. Kacau hingga pecah minyak. 
  4. Masukkan kicap pekat, kicap manis, garam, gula dan air asam jawa. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Akhir sekali masukkan sotong. Kacau hingga kuahnya pekat. 
  6. Angkat dan hidangkan.
***boleh juga menggunakan telur rebus utk menyumbat sotong. Boleh skip tauhu jika tidak berminat.


Selamat mencuba!