Selasa, 01 Mei 2012

Pucuk Paku Goreng Belacan


Menu dah lepas. Hanya sempat tayang kat FB je baru2 ni. Tapi oleh krn ada kenalan nak tau gak resepinya, DJ tulis kat sini je lah. Lagipun dah lama gak tak menayangkan resepi sayur2an kan...hehe. Ok, ini resepi mudahnya ye. (tetiba rasa lapar plak nengok sayur fav nih...huhuh)

Pucuk Paku Goreng Belacan
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ikat pucuk paku (dibersihkan)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan udang kering (ditumbuk)
  • sedikit cili giling (boleh juga menggunakan cili merah dan tumbuk)
  • sedikit sos tiram
  • sedikit belacan bakar (ditumbuk)
  • sedikit air
cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan sos tiram dan air secukupnya. Kacau sebati.
  3. Akhir sekali masukkan pucuk paku. Kacau lagi hingga sedikit layu. (jika kurang masin boleh tambah garam)
  4. Apabila sudah masak, angkat dan hidangkan.